Nézd meg ezt is: Visszafogott információ, szépen

Szoba kilátással

2013.05.22. - szerda

1

-

A lyukkamera egyszerűsége és zsenialitása évszázadok óta foglalkoztatja a fotózás szerelmeseit. A szerkezet lényege, hogy egy zárt doboz egyik falán található lyukon keresztül a beérkező fény kirajzolja az előtte elterülő látványt a lyukkal átellenes falra. Az eredeti alapelv rettentő minimalista, az első ilyen gép megépítése óta sem történtek lényegi változások, csupán a kép vetítésének irányát illetően fejlődött, prizmákkal és lencsékkel kombinálták.

Abelardo Morell is a camera obscura szerelmese, csak ő nem a cipős doboz méretű kamerák mellett tette le a voksát, egész szobákat használ lyukkameraként. Persze ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre hangzik, a szobát tökéletesen el kell szigetelni a fénytől, majd várni, hiszen a fény az apró lyukon nem úgy áramlik be, mint ahogyan gondolnánk. Szabad szemmel alig látható, nem ritkán 5-10 órás exponálás során rajzolódik ki a megfelelően világos kinti kép. Abelardo 1991 óta hódol kedvenc elfoglaltságának, eleinte filmes gépekkel örökítette meg a látványt, majd átpártolt a digitális technikára, néha megelégedett a hagyományoknak megfelelő, fordított vetített képpel, néha pedig prizmák segítségével visszafordította. 

-

2 3 4 5 6 7 8 9 10

-

Tetszett? Van még. Csatlakozz facebook közösségünkhöz itt és nem maradsz le még több hasonlóan érdekes vizuális tartalomról sem, amit csak ott láthatsz!

-

Címkék: kreatív érdekesség

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása